петък, 23 април 2010 г.

Лаборатория


Телефонът


Роботът ще е говорящ, но няма да има уста. Ще може да бъде чут, но само посредством телефона слушалка. Когато иска да каже нещо, ще звъни. Директно от лабораторията на Роботев.ком, представяме част от схемите на UM2010.
Аналогов телефон: контролиране на звъненето
Аналоговите телефони се нуждаят от 12V AC, за да може да бъде накаран звънеца да звъни. За нашата цел имаме нужда телефонът да звъне , когато ние му кажем, тоест трябва да доставим ток на бубините на телефона, които задвижват чукчето, през опрределено време(кратко), за да поучим ефекта на звънене. Ако интервала на време, през което подаваме ток до звънеца е еднакъв, ефекта е като от звъненето на будилник.
За целта използваме Arduino микроконтролер, захранване от 12 V и транзистор. Скицата за програмиране на ардуино е Blink, която е част от примерите в средата за програмиране.





Схема на контрола за звънене


Подкрепа

Проектът „Универсална среща” се реализира в рамките на програмата на Фонд за подкрепа на дебютни проекти, осъществявана съвместно от Национален фонд “Култура”, Фондация „Арт Офис” и Сдружение „Терра Алтера”. За сега със създаването и разпространяването на проекта са се заели Албена Баева – художник, Симеон Янчев – роботика, Иванка Могилска- писател, град София - донор на мебели, телефони и всякакви части които могат да влязат в употреба и домакин на събитието. Отворена покана за автори на приказки се разпространява чрез изпитания метод „от уста на уста, от блог на блог и от фейсбук на фейсбук”. Отворена покана за донорство на материали е разпространена отново по гореспоменатия метод. Проектът ще се случи в градска среда, на класическите за жителите на град София места за среща: Попа , Телефоните, Народния, Билетния, Паметника през септември месец 2010 г. Повече информация за графика и етапите на изпълнение на проекта търсете закачени на вратата на офисите на Алба Инкорпорейтид и Роботев.ком или тук на блога на проекта.


вторник, 6 април 2010 г.

UM2010



UM2010-01 е робот, който се разработва във високотехнологичните лаборатории на АЛБА Инкорпорейтид със съдействието на Роботев.ком.
Неговата цел е да послужи за интерактивен дивайс - мост между наСтолСедящото настояще и приказното минало по телефона.
На 01.04.2010 в лабораторията пристигна дългоочакваният прототип на първия от серия роботи. Транспортиран беше лично от директора на АЛБА Инкорпорейтид при пълна тайна на маршрута от съображения за сигурност. "Очакваме първия робот от серията да бъде завършен до края на май"-каза главният художник на проекта. Пускането му за продажба се очаква най-рано края на септември поради серията тестове, които ще бъдат извършени, доказващи съвместимоста му с локалния пазар.