вторник, 31 август 2010 г.

Прессъобщение


Универсална среща
акция с интерактивни роботи
Протъркан фотьойл, стар телефон и шкафче. Това, на пръв поглед случайно струпване на холна мебел представлява УМ2010 – интерактивен робот, който ще бъде представен по време на акцията "Универсална среща" на Албена Баева. Два прототипа на робота ще бъдат разположени на популярни места за среща в София на 9, 10 и 11 септемри 2010 от 18 до 21 часа. Удобните фотьойли примамват чакащите хора да поседнат. В момента, в който това се случи, телефонът, контролиран от сензори и хардуерен процесор, звъни и привлича вниманието им върху себе си. Ако вдигнат слушалката, те ще могат да чуят записани градски приказки и така да скъсят времето до срещата си.
Попа, Телефоните, Царевец – тези имена са се превърнали в кодове, които спестяват на жителите на София дълги обяснения, уточненията и риска да се разминат. Там започва свободната ви вечер, там изникват неочаквани срещи със стари познати, които не сте виждали от години. Десетки хора прекарват всеки ден по десет, двайсет и повече минути на тези места в чакане на закъсняващи приятели. Това може да бъде изнервящо и неприятно, особено когато няма къде да се седне, а булевардите ги обгръщат с газове и шум. Роботите УМ2010 се стремят да намалят това неудобство.
Албена Баева използва първичната реакция, която предизвиква звъненето на телефон, за да улесни контакта на публиката с робота. Когато чакащият вдигне слушалката, той ще чуе началото на една градска приказка. Записът прави аналогия с доскоро съществувалите „приказки по телефона”. Напомня за близкото минало, трансформирано от съвременната техника и медии.
Фотьойлът контрастира с градската среда, в която е поставен. Пространството на улицата е натоварено място, изложено на метеорологичните особености, цапано, чупено и променяно. Мебелите от друга страна са предназначени за вътрешно ползване, защитени от насилие и хулиганство. Поставени навън те подчертават крехкостта на общественото пространство.
За Албена Баева градът е жив организъм, а местата за срещи са неговите комуникационни органи. Сякаш произволно и безцелно дадени точки се превръщат в сборни пунктове, добре локализирани в съзнанието на хората. Често до първоначалния пункт за среща се установява втори – един не е достатъчен, за да поеме хората. Така например някои се уговарят до езерото Ариана, а други – отсреща на Царевец. Тази двойнственост на локациите за среща налага нуждата от два робота за приказки.
Акцията „Универсална среща” цели да даде глас на тези места, да разкрие тяхната символика и да ги превърне в по-уютни, по-удобни сборни пунктове. Въпреки промените в градската среда и в съвременните технологии за комуникация, нуждата на хората от физическа среща остава, а с това и нуждата от грижа за тези места.
Акцията „Универсална среща” се ще проведе на Попа и пред кино Одеон /на 9 септември/, на Царевец и при езерото Ариана /на 10 септември/, на Телефоните и при Стълбите на Ректората /11 септември/ между 18 и 21 часа. Тя се реализира в рамките на "Фонд за подкрепа на дебютни проекти" – съвместна програма на Национален фонд “Култура”, фондация „Арт Офис” и сдружение „Терра Алтера”. За осъществяването на проекта съдействаха: Симеон Янчев (robotev.com) – роботика, Иванка Могилска, Ангелина Рангелова, Андро Стубел (Андрей Симеонов) и Гергана Баева – автори на приказки, Ирина Андреева, Златин Цветков – гласове на приказки, Веселин Зографов – звукозапис, град София – донор на мебели и телефони и домакин на събитието.

Албена Баева
Работите на Албена Баева са в в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. През юни тази година тя завършва новата специалност “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия с интерактивната видео-скулптора FallControl. Творбата е показана във The fridge.
Албена е основател на Runabout project, платформа за комуникация и интеракция между художници и музиканти. Заедно с тях тя създава поредица от пърформанси, в чиято основа стои импровизацията и играта с нарочно конструирани електронно-акустични инструменти като стъклен електрически контрабас, електро-акустично траш-банджо и интерактивен акордеон.
Според Албена съвременното изкуство е интерактивно, то е комуникация - между продукта и публиката, между отделните участници в един пърформънс, между визуалната част и музиката. Игра, закачка, чиято цел е да забавлява, но и да накара зрителя да прекрачи границите на познатото и обичайното. Това убеждение стои зад нейните работи, участвали в общи експозиции в Германия, Италия, Румъния и България, както и на различни фестивали: Видеохолика 2010, Малък сезон на театър Сфумато 2010, 2009 и 2005, Da-fest 2009, Sofia Underground Fest 2009, Filmini Film Fest 2008, City Hide Project'06 в Рим.
В работата си "Универсални срещи", която ще бъде показана на 9, 10 и 11септември 2010 в центъра на София, Албена комбинира уменията по мебелна реставрация от първата си специалност „Реставрация” със съвременни технологии.
Повече информация за последните й работи може да се намери на сайта на Runabout project (runabout.eu), като и в личния й блог The rest-art (the-rest-art.blogspot.com).
Биографична справка
родена през 1983 в София
2008 магистърска диплома по Реставрация, НХА
2010 магистърска диплома по Дигитални изкуства, НХА
Изложби
2010 Пулс, експериментално видео, Видеохолика 2010 (Варна)
Аудио-визуална импровизация, пърформанс на Runabout project, Калиакриа арт уикенд
Горе:Долу, интерактивна инсталация, Малък сезон на театър Сфумато (София)
FallControl, интерактивна инсталация, The fridge (София)
2009 Празно множество (Empty Set), пърформанс на Runabout project, DA-fest (София)
Страх, екстензия на въображението, пърформанс на Runabout project, Малък сезон на театър Сфумато и Sofia Underground Fest (София)
Сензория, интерактивна инсталация, Нощта на музеите, Галерия Академия (София)
2008 Смъртта на насекомите, къс анимационен филм, Filmini Film Fest, Дом на киното (София)
Electric transfer, групова изложба, Яси (Румъния)
Групова изложба, Торино (Италия)
2007 Once upon a time in Chiapas, видео-пърформанс, Художествена академия Маджерата (Италия)
Видео-пърформанс, Осимо (Италия)
Tell me Erasmus, групова изложба, Художествена академия Маджерата (Италия)
Electric transfer, групова изложба, Тимишоара и Сату Маре (Румъния)
2006 Алидо (заедно с Добрин Атанасов), къс анимационен филм, City Hide Project’06, Рим (Италия)
2005 Междинни пространства (заедно с Добрин Атанасов), Малък сезон на театър Сфумато (София)
Changes-roads-meetings, групова изложба и видео презентация на I.D. GLOBAL ACTION, Kunstwerk, Потсдам (Германия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар